• slovensky
  • english

Iné

EK UDELILA VÝROBCOM VÝŤAHOV REKORDNÚ POKUTU 992 mil. EUR

EK udelila výrobcom výťahov rekordnú pokutu 992 mil. eur Brusel 21. februára (TASR) - Európska komisia (EK) udelila rekordnú pokutu za kartel vo výške takmer 1 miliardy EUR výrobcom výťahov. Najväčšiu časť pokuty, 480 miliónov EUR, v prepočte asi 16,5 miliardy SKK, zaplatí nemecká spoločnosť ThyssenKrupp. Je to najvyššia kartelová pokuta udelená jednej spoločnosti.

Ďalšími spoločnosťami, ktoré sa podieľali na kartelovej dohode, boli Otis, Kone, Schindler a Mitsubishi Electric. Americká firma Otis musí zaplatiť 225 miliónov EUR, fínsky Kone 142 miliónov EUR a švajčiarska spoločnosť Schindler 144 miliónov EUR. Pokuta pre Mitsubishi Electric, ktorá sa na karteli podieľala iba v Holandsku, predstavuje 1,8 milióna EUR.

Uvedené spoločnosti v období od roku 1995 do roku 2004 v Belgicku, Nemecku, Luxembursku a Holandsku fixovali ceny, dohovárali sa na výške predkladaných ponúk a vzájomne si posúvali kontrakty. Celková pokuta vo výške 992 miliónov EUR je najvyššou kartelovou pokutou v histórii Európskej únie.

"Výsledkom tohto kartelu bolo dlhodobé obohacovanie sa na účet daňových poplatníkov, verejných inštitúcií a realitných developerov. Dosahy tohto kartelu budeme pociťovať ešte najbližších 20 až 50 rokov, pretože mnoho z týchto spoločností zarába svoje peniaze na údržbe eskalátorov a výťahov, ktoré inštalovali," uviedol hovorca EK Jonathan Todd.

Todd tiež vyzval spoločnosti, ktoré tento kartel poškodil, aby sa na národné súdy obrátili so žiadosťou o odškodnenie a aby sa snažili zrušiť alebo znovu vyrokovať dlhodobé kontrakty týkajúce sa servisu výťahov. Vysoká pokuta podľa Todda odráža veľkosť trhu a spoločností a dlhodobé následky.

Iróniou je, že kartel sa dotkol aj samotného sídla EK a budov súdov EÚ v Luxemburgu, ktoré sú vybavené výťahmi spomínaných spoločností.

Informovala o tom agentúra Reuters.

 
Pavol Tuchyňa, TUCHYŇA - VÝŤAHY
sídlo : Letná 27, 040 01 Košice
majiteľ : Pavol Tuchyňa
telefón : 00421-55-632 33 98
fax : 00421-55-632 33 83
PREDNOSTI VÝROBKOV, KTORÉ PONÚKAME: moderná koncepcia ovládania,
kompletné prevedenie antivandal,
variabilita riešení a nadštandardný dizajn,
nízke ceny celkov aj jednotlivých komponentov!